Speksteen

Altech kachels zijn voor het grootste deel opgebouwd uit speksteen, een materiaal dat door haar unieke eigenschappen uitermate geschikt is om in te stoken.

Speksteen heeft de natuurlijke eigenschap warmte ruim twee keer zo efficiënt op te slaan en ruim 10 keer beter te geleiden dan vuurvaste steen. De opgeslagen warmte wordt vervolgens geleidelijk afgegeven. Deze infrarode warmte is een heerlijk zachte warmte die voelt als een warme deken. Deze warmte wordt door de speksteen afgegeven tot wel 12 uur nadat het vuur in de kachel gedoofd is.

Bovendien verwarmt uw Altech kachel door deze stralingswarmte ook uw muren, plafonds en vloeren. Dit in tegenstelling tot plaatstalen kachels, die korte tijd enorme hitte uitstralen en snel weer afkoelen.

Duurzaam

Zoals gezegd accumuleert de speksteen de warmte van het vuur om het geleidelijk af te geven. Het grote voordeel hiervan is dat Altech speksteenkachels, naast een hoog verbrandings- rendement, veel langer warmte geven van 1 blok hout. Kortom: uw huis is langer warm, de warmte is comfortabeler, u verstookt minder hout en het is nog beter voor het milieu ook!

 

Unieke stookmethode

Wat Altech speksteenkachels uniek maakt is dat ze niet bekleed, maar zowel aan de binnen- als buitenkant zijn opgebouwd uit speksteen. U stookt dus in een spekstenen stookkamer, waardoor het vuur direct in contact is met de speksteen. Zo worden de stenen zo optimaal mogelijk verwarmd.20151105072157

Om nóg meer rendement uit de brandstof te halen, hebben we een rookgeleidingssysteem ontwikkeld, dat gebruik maakt van de rookgassen om meer warmte af te geven aan de speksteen.

 

Gezondheid

Nog een voordeel van de stralingswarmte door het stoken in speksteen t.o.v. reguliere convectiekachels is dat er nauwelijks lucht verplaatst wordt. Een convectiekachel trekt lucht aan, deze lucht wordt verwarmd en vervolgens wordt deze warme lucht weer de kamer ingebracht. Hierdoor wordt ook stof de kamer door geblazen.

Bovendien verbrand deze stof tegen de extreem warme wand van de convectiekachel voordat dit weer uitgestoten wordt. Het inademen van dit stof is uiteraard schadelijk. Doordat Altech kachels geen lucht aantrekken om te verwarmen, maar hun warmte afgeven via de speksteen, hebben ze dit nadeel niet. Daarmee zijn ze tevens geschikter voor mensen met stofallergieën.